File 115 : kes sejarah baru

ASSALAMUALAIKUM...

Hai kengkawan and the gang 

Semoga anda semua dalam jagaan-Nya
aamiiinn...

mesti terkejutkan tetibe Df coret-coret dekat sini.

i know i know 
Df sudah lama meninggalkan dunia blog ini.
sebab apa?
sebab ramai gang blogger Df dah takde aktif macam dulu.
apa-apa pun buka sejarah baru tutup sejarah lama.

okay. Df nak cerita something sikit aje.
berdasarkan pengalaman DF dekat tuttttt....
ini pasal menasihati orang.

Kita semua tahu kita memang tak PERFECT dan takkan pernah PERFECT 
Jadi, apabila kita menasihati orang kenalah ada cara, gaya, dan semualah. 

Benda yang MESTI kita kena buat ialah :

1st : tengok pelakuan dia
2nd : perhatikan mood dia
3rd : cara dia menerima nasihat
4th : fikir dulu ayat cairkan dia
5th : fikir samada dia terima tak nasihat kita
6th : fikir lagi
7th : fikir lagi
8th : fikir lagi 
9th : slow-slow fikir
10th : barulah bertindak 

semasa nasihatkan dia pula jangan main terjah 
hati-hati tau menasihati orang :D

sayonara~~!!!

::: ini ke kes baru =.= tips utk orang




18 comments:

Sally Yatiey said...

Betul tu Fiqa. Kena ada caranya ;)

Nurina Izzati said...

nice tips! :D

ana fatihah said...

Assalamualaikum.
Nak tambah sikit. Dan jgn lupa baca bismillah dan mintak doa smg Allah lembutkan hati dia utk berubah.. Wallahu a'lam :)

fadh leyanie said...

lama mghilang df!
mmg..kena tgk situasi dlm mnasihati,:D

Sarah Mohd Saleh said...

betul2, kte tak boleh nselumber badak jer hambur dekat die. heh. eh blog fiqa dan baru.hehe

Tia Fatihah said...

dalam bab nak menasihati orang, memang payoh sikit. yang tukang nasihat rasa diri hebat, yang nak dinasihatkan pun rasa diri dah hebat tak perlukan nasihat.

sama-sama kena muhasabah diri. kita dalam susah bila orang yang nak mengingati kita dah semakin berkurangan. ini serius -.-

aisya said...

nak nasihat org harus kena pada gayanya.. cara kena betul.. kalau main terjah je silap2 ada jugak yg kena lempang.. hehehe

aku HaniAsyira said...

hmm.. betul2.. tegur org org kena tgk org tu mcm mana dulu kan

Sabrina SA said...

Nica sharing kak :D Lagi satu, kalau nak nasihat, kalau boleh, jgn di tempat yg terbuka.. Hehe. Malu dia...

Norhasniza Khalid said...

nice sharing dear,...
mama blogger baru, salam perkenalan..

Boleh jenguk mama di sini.. Mommy As Blog

Yana Halim said...

betul tu. Nasihat orang kena hati2. Sbb org dewasa mmg susah nak makan nasihat. Ego tinggi. Maklum le. Dah banyak makan garam.

Lama x nmpk. Pi mana dfiqa?

Mime MF said...

hehe betul..nk nasihat org kn fikir byk kali..bkn apa jenis sensitip ni touching depa lain mcm..

Mademoiselle Irdina said...

Haha. Kes yang menarik untuk diselesaikan.. :D

nanakimie said...

takut jugak kan kalau orang tu tak boleh terima ke,terasa hati ke kan,

Zana Hassan said...

Betul2...
adik fiqaaaaa..i miss uuuuuuu..
hahaha..mana ada akak dah fames huhu..biasa jela..hihi ^_^

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Wow, sudah lama tak muncul, fiqa muncul kembali! hehehe

Ameen..semoga fiqa dalam lindunganNYA..semoga fiqa sihat ya ^_^

Point2 yg fiqa bagi ok dah..akk rsa nak tambah skit jelah.

Bila kita nak nasihatkan tu, ajak dia ke satu tempat dulu..cari tempat yg selesa. Elok bila nak nasihat tu, antara kita dengan dia saja.

Itu jelah,hehe

Liza Licha said...

salam dearie. setuju dgn tips tu semua.. hehe..
licha menabung inti kat sini ok :)

shasha yacob said...

Tips yang great kak DF :3 kalau ada masa nak chat dgn kak df. ada something nak tanya hewhew ;3