Kes Menyanyi


ASSALAMUALAIKUM...

Konnichiwa minna-san.
Hari khamis begini Df selalu post tentang yang berkaitan dengan agama Islam dan hari ini juga Df nak post tentang perkara yang berkaitan dengan nyanyian.
Nyanyian ? ada apa dengan nyanyian ?

Jikalau seseorang menyanyi, orang ramai berkemungkinan akan berkata

" wahh! sedapnya suaranya "
" boleh tahanlah "
" pitching dia tinggi sangat tu "
" suara dia macam Sitilah "
" bajet je tu "

Tapi sedarkah kita semua ?
sedarkah kita ?
sedar tak?
sedarkah kamu wahai manusia?
err. apa yang Df merepek ni ? =.=

sorry to say
Tapi sebenarnya bukan atas itu yang ingin Df sampaikan
Df nak berkongsi apa yang Df dapat
ini hah.


itu bermakna suara orang perempuan menyanyi adalah AURAT !
hm. itu sahaja DF ingin sampaikan.

arigatou!



17 comments:

naiemah_ramli said...

erkkk..terima kasih DF atas info ni..:)

Detective Fiqa said...

haha. same same akak :)

ChaCha said...

maceh info yang... :)

Sarah Mohd Saleh said...

yesss tau tuh..haram segala wang yg dapt ;)

Cik Kay Jue said...

awak.. trimas atas info.. :)

hehe..
tapi kalau CKJ dgr suara orang sedap, mst ckj fikir macam ni, kalau dia mengaji ni mst best. hehe..

sara E a.k.a ct said...

doomo arigato ne..:)..huhu..suara wanita mnjadi aurat sekiranya sengaja dilembutkan dengan bertujuan untuk memikat..huhu....ase sebagai perempuan perlu bersopan sahaja..xperlu ssh2 melenggokkkan suara..suara pmpuan da mmg lembut dengn gaya masing2 y tersndiri:)

Nyue said...

nyue pon pernah bc info yg suara wanita aurat...tp senario skang...wanita yg ramai jd penyanyi...so?

aisya said...

thanks for the info.. =)

Drakula Comel said...

time kasih bgtaw..sntiasa beringt2 sesama manusia untuk mendapat keberkatan dari-Nya

yad'z said...

yea.. suara wanita adalah aurat... tapi kadang2 akak lupe n leka.. hukhuk...

Detective Fiqa said...

CHA : same same kak syg ^^

Sarah : hehehe ^^

CKJ : hehe yeke awak ? hm saya pon. huhu.kita same

Sara : ye tau takpe. betul tu.sy stuju

Nyue : hhmm dunia kak. kita tak boleh nak buat ape. sedangkan mereka fikir hiburan lebih penting berbanding ceramah atau pertandingan berkaitan dgn Islam.

Aisya : same same kak :)

Drakula : haha ye kak.

Yad'z : hehehe. manusia mudah melakukan kesilapan :)

GBM said...

Ustaz Azhar pun ada kasi explaination lebih detail pasal suara dan aurat ni. GBM pun tambah ilmu berkenaan hal ini drpada UAI.
BTW, nice info. :)

^_^ Zaza Nur Iman said...

yela..zaza stju..tp ntah la kan..

Noraim said...

nice one. thanks :)

yad'z said...

tu lah pasal.. dah ler saye suke pi melalak kat karoeke.. ><

Cik Chokie said...

yeap suara seorang perempuan itu adlah aurat . bukan setakat menyanyi . mengaji dikhalayak ramai pun xboleh :)
banyak sangat kan aurat perempuan ni ? ^_^ renung2kan dan selamat beramal

fiqa comey said...

suare prempuan mnjd aurat sekiranya suara dia membuatkan lelaki itu terpesona,, :-) kalau menyanyi tuh mmg jelas dah auratlah.. ye tak? hihi