File 87 : kes teringat kecik-kecik!

Assalamualaikum...

Konnichiwa minna-san~!

yeah babyy~~ hari pertama kita berpuasa :D
amacam? full tak? :D
ngee~~

hari ni Df dalam bulam puasa asyik tidur jee~~

ehem-ehem, yee tauu makruh tapi nak buat macam mana.
dah makan ubat mengantuk.
uhukk! waa tak sihat mehh~~

okay now Df nak cerita pasal Df kecik-kecik dulu.
Masa kecik-kecik comel dulu,Apabila dalam bulan Ramadhan je
Df selalu ikut my family berpuasa walaupun time tu tak tahu apa itu puasa.

kadang-kadang tuu terspoil jugak minum air.ngee~~
budak-budak katakan.

petang-petang, mama Df suruh baba Df pergi beli Air tahu or air soya ( my fav. ).
So, baba Df ni bawalah round-round satu kampung,
amik angin luar
semata-mata nak lekakan Df .

Setelah ikut berbuka,
Df pun diberi upah satu ringgit duit syiling emas
kerana dapat puasa penuh~~
Walaupun tak mintak,waa tetap lapat luit laya~~

cewahhh~~ untungkan jadi budak kecik yg comel berpuasa.
hahaha :D
but better kita berpuasa kerana Allah S.W.T bukan kerana Duit.
Am i right?

So, budak-budak kecik yang nak belajar tu,
patut diajarkan dengan keikhlasan kerana Allah S.W.T


::ehem-ehem. masa kecik-kecik korang macam mana pulak?


12 comments:

Cik Kay Jue said...

hehe... sama la.. begitu juga kita... hehehe.. :)

shar90 said...
This comment has been removed by the author.
Hanamiko Sakura said...

alamak! skru dekat otak dah tercabut 10.. so kira lupa kenangan puasa zaman kecik2 XD hehe

mr emperor said...

amboi.. -,-

Sarah Mohd Saleh said...

atotototo...mse kcik2 plg untong.dpt kaut byk duet raye.tp itu jgak salah satu cara nak didik bdk2 puasa ;)

~~oOpEt~~ said...

masa kecik2 puasa dpt duit raya.. haha

Dakara said...

mase kcik kcik akak pon dapat singgit sehari puasa. darjah 1 baru stat puasa, 7 hari je, darjah 2 baru start puasa penuh sampai darjah 6, lepas tu dah tak dapat puasa penuh dah, uwaaa >,<

aisya said...

upah puasa mak tak bagi 'cash'.. tunggu time raya nnti.. makin la excited nak tunggu raya.. hehe

-SUPERGIRL- said...

fiqa dah abes plkn eh? Lme xdtg cni.. Salam ramadhan ;D

Ratu Lissa said...

haha , samalah . masa kecik2 dulu selalu curik2 minum air . saya dengan sepupu bawak botol besar , pastu simpan kat bawah rumah kampung . bila penat main , kitorang minum sorok2 :p selamat berpuasa DF !

Mishter Izwän said...

masa kecik sy slalu puasa yangyangyok. hehehe . tp best buln pose time kecik2 dulu. excited lebih tp pose nye tak . :D

Syafiqah Othman said...

untung la kcik2 dapat duit.. piqah x pon.. tringin tgok kwn2 dpt duit.. heheh..tapi raya dapt duit lbih laa. :)