File 164 : Kes Akachan

ASSALAMUALAIKUM...

SALAM MAGHRIB

Ohh. Sangat terkejut juga tiba-tiba ada orang tunggu post dari Df :P

Ada bro tanya Df

"Hi Df! Drama Japan minat tak k? Pernah pergi Japan?"

Setakat ini Df layan drama Hanakimi, Rurouni Kenshin dan Meitantei Conan (movie and series)

Drama Japan tak tengok sebab bahaya sedikit kot tengok drama Japan ni hahaha

Jadi tiga drama tu jelah yang Df fav.

pernah pergi Japan? hmm tak pernah tapi Japan salah satu negara yang Df list untuk travel nanti, Inshaa Allah. Bro pernah pergi Japan kah?

ohhh okay okay dah.

Pelik tak tengok Akachan tu?

ya, Akachan maksudnya Baby 

credit: google

Sejak dua menjak tiga menjak, Df tolong jaga anak buah Df yang pertama.
rasanya tak payah bagi gambar budak debab tu kot. hohoho

yaa susah bagi beginner macam Df.
anak bongsu yang tidak punya adik sebelum ni.
jadi nak buat susu, nak mandikan everything kena tahu.

pada mulanya kan Df rasa renyah juga jaga baby walaupun hanya TOLONG.

sebab baby ini belum pandai cakap, belum pandai jalan
cuma tahu nangis, tidur dan makan

jadi kena pandai teka apa sebenarnya yang dia mahukan.

dari situ barulah Df dapat tahu betapa susahnya Ibu Ayah kita jaga kita dari kecil sehingga kita besar dengan sihat.

Berkenaan kesusahan yang amat berat saat hendak melahirkan, Abi Burdah radhiallahu 'anh pernah melihat Ibn ‘Umar radhiallahu 'anhuma dan seorang lelaki dari Yaman sedang tawaf di sekeliling Ka’bah.

Lelaki tersebut sedang mendukung ibunya lalu mengeluh: “Saya baginya bagaikan tunggangan yang hina.”

Lalu dia bertanya: “Wahai Ibn ‘Umar! Apakah sudah aku balas budinya?”

Ibn ‘Umar menjawab: “Tidak! Walaupun setarik nafasnya (yakni ketika ibunya sedang melahirkannya).”[4]

sumber : http://hafizfirdaus.com/

Kehebatan Ibu Kewiraan Ayah :)
daisuki oka-san oto-san

Pengalaman mengajar kita :)

12 comments:

Aisya A. said...

Jadi babysitter la skrg ye? hehe

fadh leyanie said...

Sbgai anak wajib kita balas jasa ibu ayah ^^

Zizie Zack said...

zizie pun mengasuh anak sedara.. beza jaga baby boy & girl..

syasandeul said...

yupp hanakimi best!!! tulah kan drama japan tkda tapis tapis haih, layan anime pun dh~~~.. btw ilmu baru saya tau, akachan tu baby hihih ;)

ana fatihah said...

Akak dulu pun start belajar jaga baby bila dapat anak buah first. Hehe.
Sekarang dah ada lima anak buah~~ Haha

Cik Yaya said...

Allahuakhbar...
hm.

Nadratul Syazwana said...

Nak pergi Japan jugak! Jommm! Ahaha.

Hanamiko Sakura said...

jom travel japan sesama. hahaha

nisa dulu kecik2 alhamdulillah pernah jaga anak orang takda la kekok sangat even anak bongsu. hehe

perasaan bila ada adik dan anak sgt berbeza. ahaha

Mime MF said...

hargailah pengorbanan iba bapa kita..nila kita dh jd mak ayah baru kita tau susahnya dulu ibu bapa kita jaga kita...:)

aiman mania said...

KENAPA PLAK tgok drama Japan bahaya?lucu apa......ahahahhahahaha......
Saya tak pernah ke Japan,tapi akan fly tahun hadapan..doakan plan tersebut menjadi ye..nnt bolehlah belikan ole2 utk awk..so kena ingtkan saya la..ahahahhahahahahaa.....

Amy Jung said...

hi sis ☺
I'm newbie and please support me
smartiesmoo.blogspot.kr

Farahain ZFA said...

hai , ain datang singgah sini dan follow awak.
salam perkenalan ;)