File 123 : Kes Tolong jaga

Assalamualaikum...

konnichiwa minna-san.
apa khabar? hope semua everything is okay ^^

btw tentang PLKN itu sebenarnya diminta oleh budak superman

okay sekarang Df nak bercakap soal adab bercakap.

Conan said


Maksudnya kita kenalah jaga percakapan kita meskipun dalam keadaan marah

kita kena 

KURANGKAN !

KURANGKAN !!

dan KURANGKAN!!!

Berkata-kata kesat, perkataan yang menyakiti orang lain dengan niat sengaja

kita manusia lemah je pun.
sampai bila kita perlu berkurang adab dengan orang lain ?

#tengah berbulu sebenarnya dengan orang yang kurang adab.

jom join nuffnang !
#klik gambar tersebut :)



19 comments:

Sally Yatiey said...

Betul2.. Marah macam mana sekalipun, sabarrrrrrrrrrr ;D

Syazana Zainn said...

betul tu kena jaga adab even dlm lama sosial sekalipun

nowdays memang byk org x jaga adab

hewhew

btw, 1st time blogwalking sini. keep in touch tau ;)

Azwar Syuhada said...

Kira berfikir dahulu sebelum nak bercakap.. berbulu dengan sape dfiqa?

puteri kasih said...

memang perlu menjaga kata-kata dalam apa jua situasi sekalipun

Miss Boo said...

berdiam lbh baik... hihihi

Yumida Huda said...

mesej yg sgt bagus. tu la klo marah mmg x perasan keluarkan kata2 jahat. yg mendengarnya sure touching giler.

Nurulee said...

true. but yaa some times tu susah jugak nak control kalau tgh marah sgt. tapi ee jenis kalau marah suka diam diamm sampai hilang marah =3

Zierwa Zainal said...

tu la.. zz pun x suka sgt kalau marah keluar ayat &@&%** .. kurngkan marah atau lebih baik diam.. :)

Mazni Munawar said...

betul apa yg conan ckp :D

Umie Artoqiemie said...

jangan carut2 :P

Norhasniza Khalid said...

yer! diam adalah terbaik..

kopi pasta said...

marah dalam hati jer. kumpul banyak2 lepas tu kaalu ada masa p pantai. jerit kaw2 sampai abis suara. puas. takda org sakit hati dgn kata2 kita.

Cikgu Ma said...

hai gadis...miss u so much :)

zaza zehra said...

waaahhh....lama xdtg blog canon dfiqa ni...hehehe..rndu rasa... :)

Detective Fiqa said...

@zaza zehrarindu akak jugak.huhu mana menghilang?

Detective Fiqa said...

@Cikgu Mamiss you too huhuh

Cik Yaya said...

bukan kurangkan tp mmg xperlu keluarkan lgsung kot kate2 yg kurng enak didengr ni..sabar itu lebih baik..^_^

dya bunga said...

btl2.. kne control and sabar..takut apa yg kita ckp tu terus org xnk kwn ngn kita dh

Ash Hany said...

The quote say " Don’t mix bad words with your bad mood. You’ll have many opportunities to change a mood, but you’ll never get the opportunity to replace the words you spoke."