File 159 : Kes TEMAN

ASSALAMUALAIKUM...

KONNICHIWAAA :D

okay. 
Df nak berSTORY dengan korang tentang teman 

asal pulak teman?

yelaa, korang pasti dah bosan asyik baca cerita conan je.
hahaha 

okay.
Teman dalam bahasa inggris adalah FRIENDs
dalam bahasa melayu, kawan
tapi lagi best kalau dipanggil UKHUWAH

sebabnya kalau dipanggil kawan
kan banyak cerita kawan makan kawan?
tapi ada ke korang pernah dengar orang cakap ukhuwah makan ukhuwah?
hahaha 
special ke idok ukhuwah tu?

pinjam google
Jika kita bersedih tentang kehilangan kawan kita atau kawan tak mahu berkawan dengan kita atau kita kesunyian atau ( banyaklah situasi nya )

Lah Tahzan, Allah akan REPLACE yang baru.
tak percaya?

percayalah wahai pembaca.
sebabnya yakinlah pada Allah.
Dia hilangkan satu Dia bagi balik pada kita sepuluh.

haaa.sebabnya semua yang terjadi ada hikmahnya.
Allah tahu apa yang terbaik buat mu :D


bukan saling tikam menikam
saling kejam mengejam
saling dengki mendengki
saling bermusuh

BUKAN ! BUKAN ! BUKAN !

Ukhuwah bukan tempat mu nak dok bercerita 
dok main main
dok buat yang sia sia

Ukhuwah tempat kita 
saling menegur
saling membantu
saling menyayangi ( sama jantina )


sekarang dah tahukan?


jika dah tegur tapi tiada respon positif kentalkan hati 
mohon pada Allah
Allah adalah perancang yang baik :D

Pesanan Saidina Ali 

#5 Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling 

sayang menyayangi.



8 comments:

Nurulee said...

betul betul. semoha ukhwah between us tetap terjalin.
cewah.

Gee Lion said...

teringat pula kak gee pada satu hadis bercerita mengenai teman baik, minyak wangi dan tukang besi. maksudnya jika berkawan dgn orang yang baik seperti berkawan dgn penjual minyak wangi. sedikit sebanyak kita terkena akan bau harumnya. manakala kawan yang buruk seperti si tukang besi. kita akan terkena percikan apinya dan bau yang kurang enak darinya. gitulah. yang penting, diri kita sendiri mestilah mencuba dahulu menjadi teman yang baik utk kawan-kawan kita. ^_^

Zizie Zack said...

betol2.. zizie ni jenis tak suka pendam.. so, zizie ckp straight to the point je.. kalau simpan, nanti cakap belakang2.. kan berdosa... nak terima, terima la.. zizie tetap kawan jugak buruk mcm mana.. tapi kalau yg pe'el degil, dia jauhi zizie after zizie tegur apa yg xkena..

Aisya A. said...

betul. mmg Allah akan replace dengan yg lebih baik. pernah terjadi. :)

thanks for sharing ye :)

Nadratul Syazwana said...

Hi my friend! Hihi

fadh leyanie said...

kehilangan seorg kawan boleh diterima lagi, kehilangan sahabat tu yg susah hati..

Eka Tikah said...

susah nak dapat teman yg boleh menegur, boleh terima teguran, saling bantu membantu ni kan. hehe. kalau dah ada tu hargailah ^^

Syazana Zainn said...

Jgn mkn kawan. Xsedap pun hihi

Makin kita dewasa macam2 jenis perangai kawan kita tgk

InsyaAllah kalo kite baik dgn org, kita akan jumpa "sahabat" yg betul2 bail :)